Конгруентність як розуміння емоційного стану особистості у процесі спілкування. - Доскач, Світлана Сильверстівна, Ніна Власіївна Гаркавенко (Науковий журнал «Габітус»., 2023)
У статті розкривається феномен конгруентності як значущої інтегральної здатності особистості інтерпретувати, пояснювати та розуміти те, що людина бачить і відчуває. У психології конгруентність означає відповідність зовнішніх проявів внутрішнім почуттям особистості. З іншого погляду конгруентність – це поведінка людини, яка виражає її внутрішній емоційний стан і потяг, несе переживання цілісності, припливу сильної енергії, відчуття комфорту, що проявляється невербальними реакціями: узгодженості дій та міміки, слів та інтонацій, рухів та їх відповідності до ситуації
Keywords: конгруентність, неконгруентність, конгруентна особистість, емоційний стан, почуття, спілкування, комунікативний процес.