Особистісні особливості Інтернет-залежності членів волонтерської організації - Вовк (Токар), Богдана Михайлівна (My University, 2023)
У наш час Інтернет надзвичайно поширений, немає, напевно, ніоднієї людини яка б не користувалася Інтернетом. Можна більше не ходити в кінотеатр, на концерт улюбленої групи, засиджуватися в бібліотеці, обтяжувати себе виходом у магазин, всю необхідну інформацію можна отримати, не відходячи від комп’ютера чи смортфона. У зв'язку з цим з'явився новий вид психічного розладу – Інтернет-залежність, яка стала причиною втрати зв'язку між людьми, які вважають що краще проводити весь свій вільний час в мережі, ніж спілкуватися з оточуючими людьми в реальності. Інтернет залежність – хвороба, яка супроводжується навязливим бажанням вийти в інтернет та нездатність вчасно відключитися. В цьому стані людина фокусується не на реальному світі, а на віртуальному. В цьому стані людина ігнорує потребу у воді, їжі, сні, активності, реальному спілкуванні. Сьогодні Інтернет – неосяжне, безмежне джерело інформації, яке тільки зустрічалося людству. Протягом довгого часу люди накопичували знання та фіксували їх у різних ресурсах, колись інформація зберігала на камені, потім її почали записувати на папері, на відео, та в наш час більша частина інформації в інтернеті. Легкий доступ до ресурсів, постійний розвиток у сфері гаджетів, програми де нам пропонують легкий, розважальний контент спільно з сімейними проблемами, проблемами у налагодженні стосунків з оточуючими, низькою самооцінкою чи падінням рівня емпатійності формують передумови до виникнення інтернет залежності. Проблема інтернет-залежності не є новою в науці. Зокрема, до вивчення й аналізу різних її аспектів зверталися багато науковців, зокрема: В. Бурова, А. Голдберг, К. Янг, М. Орзак, О. Мінаков, М. Гріффітс, Е. Губенко, Ю. Кленова, В. Посохова, Р. Девіс, Н. Йі, Ч. Тарт, Н. Носов, В. Менделевич та багато ін. Інтернет-залежність почала вивчатися відносно недавно. З'являються нові роботи як вітчизняних авторів, так і зарубіжних, які присвячені наступним аспектам: проблеми комп'ютерної залежності, впливу віртуальних взаємин на особистість, дослідження ідентичності у користувачів комп'ютерної мережі і процесів самопрезентації в мережі, психологічним аспектам комунікативних процесів в мережі. Проте деякі автори вважають, що Інтернет-залежність – не є самостійним захворюванням. Це й зумовило актуальність досліджуваної теми та наш інтерес до проблеми Інтернет-залежності. Інтернет-залежність – це широкий термін, що позначає велику кількість проблем поведінки і контролю над потягами. Розповсюдження явища інтернет-залежності вимагає подальшого аналізу цієї проблеми та розробки ефективних методів і засобів, спрямованих на вирішення цієї проблеми. Дослідження особистісних особливостей та інтернет-залежності членів волонтерської організації може допомогти зрозуміти, як ці фактори впливають на їхню участь та продуктивність. Результати дослідження можуть служити основою для розробки програм та заходів, спрямованих на підтримку членів організації в управлінні своєю інтернет-активністю та підвищенні ефективності їх волонтерської діяльності. Збільшення усвідомлення проблеми інтернет-залежності серед учасників може сприяти створенню здорового та продуктивного середовища в організації. Аналіз особистісних особливостей також може допомогти ідентифікувати індивідуальні потреби та ресурси для підтримки кожного волонтера. В умовах війни можу ще більше підкреслити важливість такого дослідження для волонтерських організацій. В ситуаціях конфлікту та кризи, де відчуття підтримки та спільноти стає критичним, розуміння особистісних особливостей та можливої інтернет-залежності серед волонтерів може бути вирішальним для успіху організації. Урахування впливу стресових умов на інтернет-поведінку волонтерів та їхню готовність надавати допомогу може допомогти адаптувати підходи до управління та підтримки в умовах війни. Врахування особистісних особливостей може стати основою для розробки індивідуалізованих стратегій підтримки волонтерів під час військових дій. Об’єкт досліджнння – феномен Інтернет-залежності. Предмет – диспозиційні особливості Інтернет-залежності у підлітковому та ранньому юнацькому віці. Мета роботи – теоретично розглянути явище Інтернет-залежності, описати портрет Інтернет-залежного, проаналізувати психологічні чинники виникнення Інтернет-залежності; емпірично дослідити особливості прояву Інтернет-залежності у волонтерів ЧВПУ № 3. Для досягнення мети дослідження в роботі вирішувалися такі завдання: • проаналізувати наукову літературу з проблеми інтернет-залежності; • охарактеризувати поняття інтернет-залежності; • вивчити оснвні чинники та типи інтернет-залежності; • виявити основні особливості та наслідки інтернет-залежності; • узагальнити теоретичний матеріал у висновках. Гіпотеза дослідження – схильність до Інтернет-адикції у підлітковому та юнацькому віці пов’язана з особистісними характеристиками досліджуваних, що виявляються у ставленні до інших людей.
Keywords: інтернет-залежність; волонтерство; особистісні особливості; особистісна ефективність