ЛЮТЕРАНСЬКЕ БОГОСЛОВ’Я: ВИТОКИ, ЕВОЛЮЦІЙНІ ФОРМИ ТА СУЧАСНА РЕЦЕПЦІЯ - Ткачук, Валентин Ярославович (My University, 2023)
Робота містить результати самостійного навчально-наукового пошуку з вивчення лютеранства, його богословської думки, інституційного оформлення, специфіки функціонування та обрядово-культової практики. Тема магістерської роботи відповідає шифру спеціальності і має доволі тісний зв’язок з науковою проблематикою кафедри філософії та культурології: «Ціннісно-смисловий потенціал філософії і науки: пошук відповідей на виклики ХХІ ст.» (номер державної реєстрації 0120 U 102712). Об’єктом дослідження є історичні передумови появи реформаційнопротестантського руху, особливості формування та еволюція лютеранської богословської і церковно-літургічної традиції, а предметом – історичний контекст формування та провідні ідеї лютеранського догматичного й літургічного богослов’я. Головною дослідницькою метою роботи є спроба комплексного науково-богословського дослідження процесу інституалізації лютеранства як ранньопротестантського напрямку з його відносно самостійним віровченням та обрядово-культовою практикою для визначення впливу лютеранських церков на сучасний богословський дискурс і церковно-релігійне та духовнокультурне життя в Україні.Новизною роботи можна вважати те, що в ній обґрунтовано побудову методологічної системи, яка враховує потенціал сучасної конфесіології, що базується на методологічних засадах як світської, так і богословської наук, а також поглиблено історичний дискурс щодо основних чинників проникнення реформаційно-протестантських ідей на українські землі, інституційного оформлення лютеранства й сучасної ролі та місця Лютеранських церков в Україні. Акумульований в роботі матеріал має певне теоретичне і практичне значення. Це підтверджують не лише ґрунтовні результати дослідження, здобуті шляхом належної історіософської та порівняльно-богословської рефлексії лютеранства як соціально-релігійного руху, його віроповчальної доктрини й обрядово-культової практики, а й те, що матеріали роботи можна використовувати в навчально-освітньому та виховному процесі і, зокрема, для розробки лекцій і семінарів, презентацій, виховних заходів тощо. Текст викладено за проблемно-хронологічним принципом. Робота містить вступ, три розділи (поділені на підрозділи), висновки і список використаних джерел і відповідає основним обов’язковим вимогам до такого виду кваліфікаційних робіт
Keywords: реформаційно-протестантський рух, ранній протестантизм, дев’яносто п’ять тез, п’ять «тільки», лютеранство, конфесія, катехизис, Аугсбурзьке сповідання віри, апологія віри, лютеранська кірха.