Правова природа субсидіарного обов’язку поручителя за договором поруки. - Hudyma, Mariia (Вінниця – Відень, 2026)
Наукова праця присвячена критичному переосмисленню правової природи субсидіарного обов’язку поручителя відповідно до статті 554 Цивільного кодексу України. Обґрунтовано, що законодавче термінування цього обов’язку як «відповідальності» є доктринально неточним. Дослідження аксіологічного виміру субсидіарних зв’язків у їх співвідношенні з акцесорністю та множинністю осіб у зобов’язанні дозволило розкрити автономність субсидіарного зобов’язання як самостійного правовідношення, що володіє власним предметом та специфічним функціональним призначенням. Особливу увагу приділено акцесорності субсидіарного обов’язку поручителя, диспозитивності у визначенні обсягу вимог та механізму суброгації після виконання обов’язку поручителем. Виявлено невідповідність субсидіарного обов’язку поручителя класичним ознакам цивільно-правової відповідальності, зокрема через відсутність власного суб’єктивного правопорушення поручителя, відсутності «нових» додаткових майнових обтяжень та вольовий характер виникнення обов’язку. Установлено, що категорія, яку законодавець іменує «субсидіарною відповідальністю», за своєю суттю є субсидіарним порядком звернення вимоги до додаткового боржника в межах регулятивного забезпечувального зобов’язання, що випливає з прийняття поручителем на себе обов’язку боржника
Keywords: цивільно-правовий договір; цивільно-правова відповідальність; субсидіарне зобов’язання; субсидіарна відповідальність; порука; множинність осіб; інтерцесія; диспозитивність; акцесорність