РОЛЬ СТРАТЕГУВАННЯ У ВИРОБЛЕННІ РЕГІОНАЛЬНОЇ МОДЕЛІ ТРАНСКОРДОННОГО СПІВРОБІТНИЦТВА - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Базова модель транскордонного співробітництва України інституційно ґрунтується на основі такої адміністративної технології управління розвитком прикордонних територій як єврорегіон. З одного боку єврорегіон є певною сукупністю управлінських технік, з іншого, його формат та результативність визначаються заданим культурним контекстом, який є ґрунтом сприйняття чи заперечення культурних, політичних, економічних та соціальних інновацій, способів інтерпретації соціальних відносин та управлінських практик на локальному рівні. У такому контексті єврорегіон є технологією управління прикордонним співробітництвом, що сприяє формуванню та поширенню нових цілей, структур і функцій локального розвитку та нової культури транскордонної взаємодії. Відтак, єврорегіон відображає прагнення прикордонних територій до інституціоналізації взаємодії з метою стимулювання розвитку тих сфер соціально-економічного простору прикордоння, які перебували у маргіналізованому стані або не мають достатніх ресурсів. Практична реалізація такого роду прагнень передбачає не тільки їх інституціоналізацію, але й вироблення чіткої стратегії досягнення мети транскордонного співробітництва, яка має бути основним інструментом дій та системою норм і принципів ухвалення рішень.
Keywords: транскордонне співробітництво, регіональна модель, стратегування