Психологічні особливості та механізми прояву професійної деформації у представників адвокатури - Цепенда, Дарина Петрівна (My University, 2023)
Проблема підвищення ефективності адвокатської діяльності має кілька шляхів психологічного вирішення. Один із них пов'язаний з усуненням об'єктивних та суб'єктивних причин, що заважають успішному виконанню адвокатами своєї професійної діяльності. Насамперед це стосується професійної деформації адвокатів. Професійна деформація адвокатів є досить поширеним явищем, до якої схильна більшість практикуючих адвокатів. Професійна деформація адвоката пов'язана зі специфічними змінами структури особистості адвоката, які негативно позначаються на якості та результативності професійної роботи, завдають шкоди не лише діяльності адвоката, але і його іміджу, особистості, як професіонала. Професійна деформація адвокатів виникає під впливом характеру та умов професійної діяльності, має значні психологічні прояви (зміна характеристик особистості, самосприйняття та самовідносини, погіршення інтелектуальних компонентів діяльності, послаблення моральної нормативності регуляції поведінки та діяльності, зміна у стосунках, послаблення ролі професійних стандартів та еталонів). Отже, вивчення та компенсація професійної деформації адвокатів має здійснюватись з допомогою переважно психологічних методів та технік. Слід зазначити, що професійна деформація адвокатів, незважаючи на її поширеність та силу впливу, у психології вивчена недостатньо, тому вимагають наукового вирішення: між потребою у психологічному знанні про професійну деформацію адвокатів та нестачею таких знань; між потребою у психологічних методах подолання професійної деформації адвокатів та їх відсутністю на доступному рівні. The problem of increasing the effectiveness of advocacy has several psychological solutions. One of them is related to the elimination of objective and subjective reasons that prevent lawyers from successfully performing their professional activities. First of all, this concerns the professional deformation of lawyers. Professional deformation of lawyers is a fairly common phenomenon, to which the majority of practicing lawyers are prone. The professional deformation of a lawyer is associated with specific changes in the lawyer's personality structure, which negatively affect the quality and effectiveness of professional work, harm not only the lawyer's activities, but also his image, personality as a professional. Professional deformation of lawyers occurs under the influence of the nature and conditions of professional activity, has significant psychological manifestations (change in personality characteristics, self-perception and self-relationship, deterioration of intellectual components of activity, weakening of the moral normativity of regulation of behavior and activity, change in relationships, weakening of the role of professional standards and benchmarks). Therefore, the study and compensation of professional deformation of lawyers should be carried out with mainly psychological methods and techniques. It should be noted that the professional deformation of lawyers, despite of its prevalence and power of influence, has not been sufficiently studied in psychology, therefore, a scientific solution is required: between the need for psychological knowledge about the professional deformation of lawyers and the lack of such knowledge; between the need for psychological methods to overcome the professional deformation of lawyers and their absence at an affordable level.