Теоретико-методичні та практичні особливості співвідношення категорій «субсидіарне зобов’язання» і «субсидіарна відповідальність» - Hudyma, Mariia (Вісник національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут», 2019)
Наукова публікація присвячена проблемі співвідношення субсидіарного зобов’язання із субсидіарною відповідальністю, що сьогодні залишається невирішеною ні чинним цивільним законодавством, яке, даючи загальну характеристику субсидіарної відповідальності, уникає такої щодо субсидіарного зобов’язання, а всі без винятку випадки покладення майнового обов’язку в разі порушення зобов’язання основним боржником на додаткового боржника в субсидіарному порядку іменує субсидіарною відповідальністю, ні цивілістичною доктриною, де думки науковців подекуди є кардинально протилежними. Відзначається, що так як реалізація цивільно-правової відповідальності здійснюється в захисному цивільному правовідношенні відносного характеру, що є власне зобов’язанням, то проводити протиставлення зобов’язання та відповідальності не варто, поза тим це все ж не дає права зводити субсидіарні зобов’язання до відносин щодо реалізації цивільно-правової відповідальності, адже, проаналізувавши зміст поняття «субсидіарна відповідальність», що вкладений законодавцем і вітчизняними цивілістами крізь призму виокремлених специфічних ознак цивільно-правової відповідальності, можемо констатувати, що стає очевидним необґрунтоване розширення меж категорії цивільно-правової відповідальності в аспекті вживання терміна «відповідальність». Наголошується на необхідності корегування використовуваної законодавцем термінології з поправкою на вироблену цивілістичною наукою концепцію цивільної-правової відповідальності та з урахуванням сенсу, що вкладений в аналізовані поняття в законі. Резюмується, що субсидіарну відповідальність можна розглядати лише як один із різновидів субсидіарних зобов’язань, що далеко його не вичерпує; ґрунтується на сукупності умов цивільно-правової відповідальності, серед яких – правопорушення субсидіарного боржника, заподіяна шкода, причинний зв’язок між ними й вина порушника, та володіє сутнісними характеристиками цивільно-правової відповідальності.
Keywords: субсидіарні (додаткові) зобов’язання; субсидіарна (додаткова) відповідальність; субсидіарний (додатковий) боржник; цивільно-правова відповідальність; примус