Особливості руслоформування річок у межах алювіальних рівнин (на прикладі правих приток Дністра). - Паланичко, Ольга (ГАЛИЧ-ПРЕС, 2023)
Проаналізовано основні умови формування русел річок (правих приток Дністра) на ділянках від виходу їх із гір та в межах Передкарпаття. Проведено аналіз існуючих уявлень про алювіальні рівнини та запропоновано їх назви, виходячи з руслознавчо-гідрологічних особливостей. Виділено, описано та проаналізовано алювіальні рівнини, а також характерні та однорідні ділянки русел та заплав на 18 річках Передкарпаття, групи ділянок субеволюцій і умови руслоформування на них. На основі виявлених основних закономірностей руслоформування розвинута геогідроморфологічна класифікація русел річок Передкарпаття та крупноалювіальних русел річок загалом і виявлений новий їх підклас.
PECULIARITIES OF RIVERBED FORMATION WITHIN THE ALLUVIAL PLAINS (ON THE EXAMPLE OF THE RIGHT RIVERS OF THE DNIESTER)
Keywords: русло; заплава; крупноалювіальні русла; алювіальні рівнини; руслоформування