Монетарні відносини як політичний інструмент (ре)моделювання геополітичного простору в сучасному світі - Мікуленко, Анна Олегівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2021)
В сучасному світі монетарні відносини визначають конфігурацію геополітичної системи, посилюючи вплив тих держав, які здійснюють ефективний контроль над ними. Внаслідок різниці в ступені монетарної влади в світі формується нова владна ієрархія, що розділяє одиниці світового політичного простору (національні держави та їх об’єднання) на бенефіціарів та напівбенефіціарів і бенефакторів, що приймають правила гри, незважаючи на свій відносно високий потенціал монетарного впливу. За такої ієрархії виокремлюються два тренди: монетарної уніфікації, тобто універсалізації монетарних політик, що заохочують домінування певної валюти та монетарної диверсифікації, тобто суверенізації монетарних політик, що виходять з-під впливу певної валюти. На своєму стику тренди монетарної уніфікації та монетарної диверсифікації породжують нову сферу геополітичного протистояння.
Keywords: геополітика; монетарні відносини; геополітичне позиціонування