Богдан Мельничук як літературознавець (на матеріалі публікацій у газеті «Радянська Буковина» упродовж 1955 – 1990 років) - Меленчук, Ольга Василівна (My University, 2023)
За три з половиною десятиліття (1955 – 1990 рр.) радянської доби на шпальтах чернівецької обласної газети «Радянська Буковина» Б. Мельничук зробив майже 90 (точніше 88!) публікацій поетичних творів, два з половиною десятки віршованих перекладів з білоруської, їдиш, латвійської,молдавської, російської, румунської мов, записів народних пісень; найбільше (225 позицій) посідають літературно-критичні матеріали. Тексти підписував власним прізвищем та використовував псевдоніми: Б. Стоколос, М. Стоколос, Б. Іванович, Б. Паращук, Б. Борчук, І. Заболотний. Аналіз усіх цих публікацій засвідчує становлення Б. Мельничука спочатку як поета, журналіста, відтак літературознавця й критика, динаміку його творчого росту. Дослідник оперує жанрами літературно-критичного нарису; проблемної, оглядової, ювілейної статті; рецензії, біографічної довідки, полемічної репліки, нотатки, замітки тощо.
Keywords: літературно-критичний; огляд; стаття; публікація; матеріал; газета; "Буковина"; творчість; письменник