АНГЛІЙСЬКОМОВНІ ТОПОНІМІЧНІ НАЗВИ КЕЛЬТСЬКОГО ПОХОДЖЕННЯ ТА ЇХ ПЕРЕКЛАД УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ - Головащенко, Юлія; Лесінська, Оксана; Новосадська, Олена (Видавничий дім «Гельветика», 2024)
Статтю присвячено вивченню англійськомовних топонімічних назв кельтського походження. У статті визначено поняття «топонім», «топонімічна система», «топонімія», «топонімікон». Ключову увагу приділено в статті висвітленню фактів часу появи топонімів кельтського походження в англійській мові та ареалу їх поширення на території Британських островів, з’ясуванню семантичних особливостей кельтських компонентів, від яких вони походять, встановленню способів перекладу топонімічних назв із ними українською мовою. Також у статті проаналізовано причини використання в англійськомовних текстах неанглізованих кельтських топонімів і способи їх перекладу українською мовою. Топонім є власною географічною назвою, що вживається для номінації природного або створеного людиною об’єкту. Сукупність подібних назв, об’єднана за територіальним, часовим критеріями, отримала назву «топонімічна система». Синонімами поняття «топонімічна система» виступають поняття «топонімія» та «топонімікон». Поняття «топонімія» вживається також для позначення лінгвістичної дисципліни, яка вивчає топоніми. До англомовної топонімічної системи Великобританії входять одиниці кельтського походження. Вони містять англізовані загальні назви на позначення природних або створених людиною географічних об’єктів. Подібні одиниці перекладаються транскрибованими українськими власними назвами, до яких можуть також додаватися загальні назви для пояснення. Поряд із англізованими, які підлягли асиміляції, закріпившись в топонімічній системі англійської мови Великобританії, в її художньому, побутовому, туристичному та інших типах дискурсу можуть вживатись також неанглізовані оригінальні кельтські топоніми. Вживання таких одиниць є цільовим, спрямованим на привертання уваги, здійснення впливу, надання характеристики персонажу тощо. Їх переклад здійснюється українською мовою шляхом транскодування, яке може поєднуватись із додаванням загальних назв, що уточнюють значення топонімів. Транскодуванню підлягають і їх англізовані відповідники оригінальних кельтських топонімів, що підлягають перекладу. Вибір способу перекладу визначається контекстом, сферою та метою використання цих одиниць.
The article is devoted to the study of English-language toponymic names of Celtic origin. The notions of toponym, toponymic system, toponymy, toponymikon are defined in the article. Key attention is paid in it to the facts of emergence and area of distribution of toponyms of Celtic origin on the territory of the British Isles, as well as semantic peculiarities of their Celtic components. Ways of translation of the toponyms into the Ukrainian language are revealed and analyzed in the article. Reasons of use of non-anglicized Celtic toponyms and ways of their translating into the Ukrainian language are also clarified in it. Toponym is a proper geographic name used for designation of natural object or object, created by a person. A set of such names, united according to its territorial and time criteria is called a toponymic system. The notions of toponymy and toponymicon are synonymous to the notion of toponymic system. The notion of toponymy is also viewed for designation of a linguistic discipline studying toponyms.English-language toponymic system of Great Britain include toponymic names of Celtic origin. Such units have general names designating natural geographical objects or places created by a person. These units are translated by Ukrainian proper names. General names used for their explanation can be added in their translations.Along with anglicized and assimilated Celtic toponyms that became a part and parcel of the toponymic system of the British English, non-anglicized Celtic toponyms are used in the British English literary and tourist discourse, as well as in everyday life discourse. Their use is aimed at attracting attention, making an impact, providing character characteristics etc. Translation of these units into Ukrainian is carried out by means of transcoding. Common names clarifying their meanings may be added in translation. Anglicized counterparts of the original Celtic toponyms are also translated by transcoding. The choice of ways of their translation is predetermined by the context, sphere and purpose of their use.
Keywords: англійська мова, географічна назва, кельтське походження, неанглізований, переклад, топонім, транскодування