Дослідження трипільської культури - Данилюк, Іван Юрійович (My University, 2024)
У дослідженні Трипільської культури розглянуто її унікальність як однієї з найдавніших цивілізацій на території сучасної України. Робота охоплює історіографічний аналіз, досліджує джерельну базу та аналізує ключові аспекти символіки та художніх особливостей цієї культури. Особливу увагу приділено розписам, орнаментам, їхньому значенню та використанню в обрядових практиках. У роботі також простежено вплив трипільських мотивів на сучасний дизайн текстилю, особливо у контексті декоративних технік, таких як цифровий друк. Розглянуто сучасні трансформації традиційних форм і орнаментів у створенні брендованих текстильних виробів. Практична частина зосереджена на адаптації трипільських мотивів до сучасного текстильного мистецтва, спрямованого на популяризацію культурної спадщини та розширення її впливу на сучасні дизайнерські рішення.
Keywords: трипільська культура; історія розпису; сучасний текстиль