Вплив біохакінгу на психічне здоров'я людини: ризики, виклики та перспективи - Гаркавенко, Ніна Власіївна (Соціальні науки: перспективи та інновації, 2024)
Зростання інтересу до біохакінгу викликає необхідність ретельного розгляду впливу цієї практики на психічне здоров'я людини, оскільки біохакінг включає в себе широкий спектр дій та методів, які можуть суттєво впливати на емоційний,когнітивний та психосоціальний стан людини. Зокрема, в умовах швидкого технологічного розвитку та доступу до різноманітних методів біохакінгу, ризики виникають у зв'язку з можливістю виникнення небезпечних побічних ефектів,втручанням у фізіологічні процеси, а також виникненням психологічних проблем. З іншого боку, враховуючи перспективи розвитку біохакінгу, є важливим вивчення його позитивного впливу на психічне здоров'я, виявлення можливостей.Мета: дане дослідження спрямоване на визначення теоретичних та практичних аспектів впливу біохакінгу на психічне здоров’я людини, виявлення ризиків використання методів біохакінгу та висвітлення викликів і перспектив його подальшого розвитку.Методи: в дослідженні було проведено критичний аналіз наукових статей, книг та інших джерел, що стосується біохакінгу. Використовувалися методи наукового дослідження,такі як систематизація літературних джерел, класифікація та критичний аналіз відомостей. Дані з різних джерел узагальнювалися, класифікувалися та аналізувалися для виявлення викликів та перспектив подальшого розвитку біохакінгу.Результати та висновки: в результаті дослідження було визначено сутність та особливості біохакінгу в сучасній практиці. Також виокремлено переваги і визначено ризики, що постають перед людьми, які активно використовують сучасні методи біохакінгу. В статті також було виявлено проблеми та розкрито перспективи подальшого його розвитку.Зростаючий інтерес до самостійного вдосконалення та оптимізації фізіологічних та психологічних функцій організму відкриває нові можливості для вивчення впливу біохакінгу на психічне здоров’я людини. Зокрема, дослідження факторів, які визначають успішність біохакінгу на психічному рівні, а також розгляд перспектив використання цих практик для поліпшення психічного благополуччя стають важливим завданням у галузі науки та медицини.
Keywords: біохакінг; психічний стан; технології; інновації