Параболізми в сучасній німецькій мові: структура, семантика та функціонування - Заполовський, М.В. (Чернівецький національний університет імені Ю. Федьковича, 2014)
Дисертацію присвячено дослідженню реалізованих у німецькій мові парабол, їхніх текстових модифікацій та лексико-синтаксичних варіацій, маркованих біблійним контекстом, репрезентованих у німецькомовних лексикографічних джерелах і публіцистиці. Предметом аналізу стали структурні, семантичні та функціональні характеристики цих одиниць у сучасній німецькій мові. Висвітлено структурно-композиційні особливості параболізмів, їхні лексико-граматичні, лексико-фразеологічні та лексико-семантичні характеристики в мові та мовленні. Встановлено парадигматичні відношення у складі виокремлених лексичних груп, а також синтагматичні й епідигматичні зв’язки в смисловій структурі цих одиниць. Охарактеризовано інтертекстуальні властивості параболізмів у сучасній німецькомовній публіцистиці, описано функції цих одиниць у релігійних і суспільно-політичних газетно-журнальних текстах, розкрито виражений ними смисл у біблійному тексті та сучасній німецькій мові, представлено моделювання параболізмами фрагмента біблійної мовної картини світу.
Keywords: Параболізм, парабола, текстові модифікації, лексико-синтаксичні варіації, синтагматика, парадигматика, епідигматика, образне поле, функція, модель, біблійна картина світу.