Метажанрові параметри університетського роману - Калинич, Катерина (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2023)
Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Дисертація репрезентує перше в українському літературознавстві дослідження метажанрової природи університетського роману. У дисертації на матеріалі творів знакових представників університетської прози (Р. Мерль, Дж. Вільямс, З. Сміт, Г. Мартінес, І. Нечуй-Левицький, Д. Березіна, О. Мігель) досліджено жанр університетського роману (campus novel). Зроблено висновок, що університетський роман становить собою метажанр, центрований темою, специфічним хронотопом та персоносферою, іронічним наративом, тенденцією до синтезу форм і різних мов культури. Окреслені стратегії сприяють постійному оновленню жанрової матриці, що доводитьпотенціал метажанру, уможливлюючі подальші дослідження мистецтва слова в умовах зміни культурних та естетичних парадигм.
Keywords: університетський роман; жанр; метажанр; поетика; персоносфера; індивідуальний стиль