Процедура добору суддів Конституційного Суду - Гончар, Олег Олександрович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2026)
Дисертаційна робота є першим комплексним науковим дослідженням процедури добору суддів Конституційного Суду України (далі – КСУ). Здійснене дослідження дозволило обґрунтувати й сформулювати низку нових наукових положень і практичних рекомендацій щодо порядку та умов добору суддів КСУ. Доведено, що проблематика добору суддів КСУ висвітлювалася тільки фрагментарно. До прийняття Конституції України науковий інтерес до цієї теми мав виключно історичний характер. Після 1996 року наукові дослідження процедури добору суддів КСУ, як правило, активізовувалися у відповідь на політичні кризи, інституційні конфлікти або чергові зміни законодавства у сфері конституційної юстиції. Зроблено висновок про складний та багатогранний характер еволюції добору суддів КСУ протягом історичного розвитку нині незалежної України. Запропоновано виокремити чотири етапи законодавчого регулювання процедури добору суддів КСУ в українському законодавстві: 1) законодавче закріплення порядку формування та кількісного складу КСУ в період з 1991 по 1996 роки; 2) формування конституційних основ обрання та призначення суддів КСУ в період 1996–2016 рр.; 3) добір суддів КСУ згідно з конституційною реформою 02.06.2016 року; 4) реформування процедури добору суддів КСУ як умова інтеграції до Європейського Союзу – з 28.02.2022 р. по теперішній час. Доведено, що «добір суддів КСУ» охоплює три взаємопов’язані елементи: суб’єкти призначення, вимоги до кандидатів у судді КСУ і нормативне закріплення процедури їх добору. Аналіз еволюції законодавчого регулювання добору суддів КСУ засвідчив, що на початкових етапах його розвитку пріоритет надавався першим двом складовим, які мали політичну природу. Водночас комплексне нормативне врегулювання конкурсної процедури добору суддів КСУ відбулося лише на сучасному (четвертому) етапі.
Keywords: верховенство права конституційні суди; суддя; Конституційний Суд України; конституційні суди; конституційні гарантії; конкурсна процедура; конкурсний відбір; конкурсний добір; кандидат на посаду; конституційний контроль; Європейський суд з прав людини; Конституція; компетенція; конституційна ідентичність; конституційна юриспруденція