Розроблення концепції закладу ресторанного господарства типу «дайнер» на прикладі м. Чернівці - Коделчук, Вадим Сергійович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2022)
Ресторанне господарство є популярним видом підприємницької діяльності в ринку Україні та світі. Чисельність підприємств ресторанного господарства кожного року зростає, тому існує високий рівень дослідження стосовно даних закладів у ринку. Однією зі значних тем дослідження є попит до даних закладів. Підприємці та маркетологи прагнуть детально дізнатися про елементи, що формують «привабливу картину» для закладів ресторанної сфери: дизайн, меню, ціни, атмосфера, тощо. Страви американської кухні є найпопулярнішими в Америці та цілому світі. Популярність американських страв привело до створення певного виду закладів ресторанного господарства під назвою «дайнер». Ці заклади ввійшли в надмірну популярність, що навіть стали «символом» Америки. У дайнерів присутній видовжений інтер’єр із столами-кабінками та барними стійками, де клієнтам швидко готують та подають страви з американської кухні. Додатковою актуальністю є прогресуюча «замкнутість» світового суспільства. Дайнери – місця для соціалізації та емоційно-психологічного комфорту. Документальні письменники та дослідники, які орієнтуються в концепції «дайнер», визначають у даних закладів певну абстрактну і позаматеріальну цінність. Вони є місцями, де відвідувач може легко потоваришувати з іншими незнайомцями, стати таким собі членом «сім’ї» і дізнатися про всі факти та події місцевої громадськості та міста. Концепція «дайнер» буде корисною для українського суспільства, де домінує дана «замкнутість».
Keywords: Дайнер, брендинг, концепція дайнера, ресторанне господарство, меню, ресторанні заклади, фінансові показники, просування закладів.