Територіальне планування соціальної інфраструктури м. Івано Франківськ - Клейнота, Віктор Ігорович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У роботі проаналізовано теоретичні підходи до вивчення соціальної інфраструктури, розглянуто природно-географічні, соціально-економічні та транспортно-географічні передумови, що формують її просторову структуру. Оцінено чинники, які впливають на якість життя населення та доступність соціальних послуг у місті. У роботі охарактеризовано поточні проблеми розвитку освітніх, медичних, культурних і рекреаційних об'єктів, з урахуванням демографічних змін та фінансових обмежень. Проведено SWOT-аналіз та виявлено диспропорції у забезпеченні послугами в різних районах міста. Запропоновано стратегії вдосконалення територіального планування соціальної інфраструктури, зокрема концепцію «15-хвилинного міста», розвиток локальних центрів і цифрову трансформацію управління інфраструктурою.
Тerritorial planning of social infrastructure in the city of Ivano-Frankivsk
Keywords: соціальна інфраструктура; територіальне планування; Івано-Франківськ; урбаністика; якість життя; просторовий розвиток