Дослідження кількісних показників функціонування системи публічних закупівель в Україні - Юрій, Е.О. (Галицький економічний вісник, 2024)
Досліджено кількісні показники функціонування системи публічних закупівель в Україні. Наголошено на тому, що в сучасних умовах трансформації економічних процесів публічні закупівлі виступають дієвим інструментом реалізації економічної політики, вирішення тактичних і стратегічних завдань держави. Розвиток діючої системи публічних закупівель в Україні відбувається з урахуванням наслідків повномасштабного російського вторгнення, введення воєнного стану, ведення активних бойових дій на території країни. Підкреслено, що публічні закупівліздійснюють вплив на економіку країни через реалізацію своїх функцій. Зазначено, що незважаючи на наявні недоліки, система публічних закупівель може стати важливим важелем розвитку економіки України. Підтвердженням значущості та перспективності публічних закупівель в Україні є їх динаміка. Порівняльний аналіз свідчить, що обсяги публічних закупівель щороку збільшуються. Однак воєнний стан значно вплинув на кількісні показники публічних закупівель, особливо у частині застосування конкурентних процедур закупівель. Значно скоротилася кількість як замовників, які здійснюють публічні закупівлі, так і учасників, які пропонують товари, роботи й послуги. Аналіз динаміки замовників у розрізі регіонів показав суттєві зміни, спричинені наслідками повномасштабного вторгнення Росії та бойовими діями на території України. Акцентовано увагу на тому, що у 2022 році в порівнянні з 2021 роком спостерігалась зміна географії організаторів за кількістю проведених закупівель. Протягом досліджуваного періоду найбільша кількість лотів припадала на учасників – представників малого та середнього підприємництва, найменша – фізичних осіб. Питома вага договорів, укладених у 2022 році з іноземними учасниками, є незначною й становить 2,7% від загальної кількості. Попри це, важливо, що система публічних закупівель в Україні, незважаючи на воєнні дії, продовжує розвиватися. Визначено доцільним та актуальним питання
Keywords: публічні закупівлі, електронна система закупівель, замовники, учасники, конкурентні закупівлі, неконкурентні закупівлі.