СТИЛІСТИКА ТА РИТОРИКА ПОЛІТИЧНИХ ВИСТУПІВ АМЕРИКАНСЬКИХ ТА БРИТАНСЬКИХ ЛІДЕРІВ ПІД ЧАС РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ - Сунько, Наталія; Бевцик, Діана (Видавничий дім «Гельветика», 2024)
Стаття присвячена вивченню стилістики та риторики політичних виступів англомовних лідерів під час війни в Україні, зосереджуючись на періоді 2022–2024. Дослідження охоплює аналіз наукових підходів до стиліс- тики та риторики, розглядає характерні особливості сти- лю і риторики політичних промов, мовні засоби впливу на аудиторію, типологію та жанри політичних виступів. Визначено використання мовних засобів для емоційного впливу, а також особливості різноманітних риторичних стратегій, таких як емоційний апелятив, метафори, повто- рення та риторичні питання. Проблема полягає в тому, що ці стратегії можуть мати різний вплив в залежності від кон- тексту, культурних особливостей та аудиторії. Проаналізо- вано 12 промов політиків та знайдено найбільш виражені стилістичні засоби, зокрема прийом анафори у прикладі Джо Байдена, де неодноразово повторювалась столиця – Київ, звертаючи увагу на незламність українського народу та його право на свободу. Крім того, розглянуто офіційні сторінки чотирьох англомовних лідерів, Бориса Джонсо- на, Джо Байдена, Дональда Трампа та Ріші Сунака задля кращого аналізу та порівняння особистостей та їхнього впливу. Стаття також розглядає відмінності у риториці американських та британських лідерів, їх підходи до фор- мування політичного дискурсу, а також способи, якими ці виступи сприяють міжнародній підтримці України. Вияв- лено, що американські представники значно емоційніші, адже у їхніх промовах зосереджується більше мовного вираження та риторичних прийомів, які вони використову- ють для комунікації своїх позицій і впливу на громадську думку. У центрі уваги перебувають особливості їхнього мовного стилю, включаючи використання метафор, анало- гій, патетичних і логічних аргументів, а також технік пере- конання. Крім того, робота досліджує проблеми перекладу цих виступів, зокрема виклики, пов'язані з культурними і контекстуальними відмінностями, що можуть впливати на точність та ефективність переданого послання. Акту- альність дослідження зумовлена необхідністю точного і зрозумілого донесення міжнародних політичних послань у контексті глобальної кризи, такої як війна в Україні, де кожне слово має вагу та може мати далекосяжні наслідки.
Keywords: стилістика, промова, політика, мовний стиль, риторика, метафора, перифраз, риторичний прийом