ФОРМУВАННЯ КАРТОГРАФІЧНИХ НАВИЧОК З ВИКОРИСТАННЯМ ІГС-ТЕХНОЛОГІЙ НА УРОКАХ ГЕОГРАФІЇ В УЧНІВ 10-Х КЛАСІВ - Сарафінчан, Серафіма (Сарафінчан,С. (2025). ФОРМУВАННЯ КАРТОГРАФІЧНИХ НАВИЧОК З ВИКОРИСТАННЯМ ІГС-ТЕХНОЛОГІЙ НА УРОКАХ ГЕОГРАФІЇ В УЧНІВ 10-Х КЛАСІВ. Бакалаврська робота, Географічний факультет. Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича, 2025)
У роботі досліджено теоретичні підходи до розвитку компетентностей у навчанні географії в школі, з акцентом на впровадження сучасних методик та інноваційних технологій, зокрема геоінформаційних систем (ГІС). Компетентнісний підхід розглядається як ключова педагогічна стратегія, що забезпечує формування у школярів знань, умінь і навичок, необхідних для орієнтації у сучасному світі. Підкреслено, що географія в закладах загальної середньої освіти (ЗЗСО) має важливе освітнє значення, адже сприяє формуванню критичного мислення, просторової уяви, екологічної свідомості та громадянської позиції. Особливу увагу приділено методичним засобам навчання географії, які сприяють розвитку ключових та предметних компетентностей. Розглянуто ефективні прийоми й засоби реалізації змісту географічної освіти, серед яких — використання інтерактивних карт, віртуальних екскурсій, мультимедійних презентацій та онлайн-платформ.
Formation of Cartographic Skills Using GIS Technologies in Geography Lessons for 10th Grade Students.
Keywords: теоретичні підходи, розвиток компетентностей, навчання географії, ЗЗСО, ГІС-технології, картографічні компетентності, методика, старшокласники, інноваційний урок