Формування професійної готовності студентів-логопедів до майбутньої діяльності - Гончук, Ангеліна Миколаївна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У роботі розкрито сутність та структуру професійної готовності майбутніх учителів-логопедів. Теоретично обґрунтовано й експериментально перевірено педагогічні умови та модель формування готовності студентів до фахової діяльності. Проаналізовано сучасний стан підготовки логопедів, визначено критерії, показники та рівні сформованості професійної готовності. Окреслено комплекс педагогічних умов, що забезпечують ефективність професійної підготовки: мотиваційна спрямованість освітнього процесу, оновлення змісту навчання відповідно до вимог практики, застосування інноваційних технологій та створення емоційно комфортного середовища. Експериментальні дані підтвердили результативність запропонованої моделі, на основі яких розроблено методичні рекомендації.
Keywords: професійна діяльність; компетентнісний підхід; педагогічні умови; майбутній учитель-логопед; професійна готовність