Данилів М.В. Понтифікат Григорія І Великого і формування папської теократії - Данилів, Микола Володимирович (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Магістерська робота присвячена глибокому й багатоплановому дослідженню впливу діяльності Папи Григорія I (Двоєслова) на становлення моделі папської теократії в Західній Європі. Автор висвітлив процес становлення Григорія І як церковного діяча, проаналізовані соціокультурні та історичні передумови його походження, шлях у монастирське життя, чернечий досвід і специфіка його призначень, зокрема до ролі папського легата, а також ключові адміністративні й організаційні ініціативи до обрання папою. Охарактеризовано творчу спадщину понтифіка з огляду на його вчення про Церкву, пастирське служіння й роль папи, досліджено зовнішню політику Григорія I: його дипломатична активність, відносини з варварськими королівствами, а також взаємини з Візантійською імперією.
Danilyv M.V. The pontificate of Gregory the Great and the formation of papal theocracy
Keywords: Григорій Великий; папська теократія; папоцезаризм; богослов'я; дипломатія