Інституційні проблеми корпоративного управління на державних підприємствах - Kyfyak, Viktoria (Проблеми системного підходу в економіці., 2021)
У статті обґрунтовано необхідність удосконалення механізму корпоративного управління на державних підприємствах як конкурентного сектору господарювання, що впливає на інвестиційний клімат та конкурентоспроможність національної економіки. Проаналізовано фінансові показники суб’єктів господарювання, які перебувають у державній формі власності, виявлено компанії, які мають виробничий потенціал для процвітання на національному ринку, але працюють у збиток. Виявлено тенденції припинення діяльності державних підприємств, що спричинені інституційними проблемами, які виникають унаслідок недостатнього фінансування, неконкурентного рівня заробітної плати вищого керівництва, корупції та лобіювання інтересів політичних партій або окремих осіб у системі корпоративних відносин. Досліджено законодавчі трансформації 2021 р., які мають на меті поліпшення корпоративного управління на державних підприємствах та впровадження зарубіжного досвіду у механізм розвитку корпоративних відносин. Запропоновано напрями вдосконалення механізму корпоративного управління на державних підприємствах.
INSTITUTIONAL PROBLEMS OF СORPORATE GOVERNANCE IN STATE-OWNED ENTERPRISES
The article substantiates the need to improve the mechanism of corporate governance in state-owned enterprises as a competitive sector of the economy, which affects the investment climate and competitiveness of the national economy. The financial performance of state-owned businesses has been analyzed, and many companies have been identified that have the production potential to thrive in the national market but are operating at a loss. It was found that the tendency to close state-owned enterprises is caused by institutional problems arising from insufficient funding, uncompetitive salaries of senior management, corruption and lobbying of political parties or individuals in the system of corporate relations. The legislative transformations of 2021, which aim to improve corporate governance at state-owned enterprises and to introduce foreign experience into the mechanism of corporate relations development, are studied. The directions of improvement of the mechanism of corporate management at the state enterprises are offered. Key words: corporate governance, state property, enterprise, management, corporate relations, profit.
Keywords: Ключові слова: корпоративне управління, державна власність, підприємство, менеджмент, корпоративні відносини, прибуток