Метафоричні образи України в британських та американських засобах масової інформації (січень–лютий 2023 року) - Ковалюк, Мирослава; Ковалюк, Юрій (Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету, 2023)
Стаття присвячена визначенню метафоричних образів України в британських та американських засобах масової інформації за січень та лютий 2023 року. Основним способом метафоричної реалізації образу постає концептуальна метафора. Вона формує суспільний досвід, зумовлює спосіб мислення, сприйняття та відображення об’єкта в англомовних культурних спільнотах. Наукове дослідження проведене в рамках теорії концептуальної метафори, згідно якої метафора структурується двома концептуальними доменами: вихідним і цільовим. Цільовим доменом постає Україна, яку ототожнюють з конкретними фізичними сутностями. Матеріалом дослідження слугували британські та американські онлайн-видання мас-медійних публікацій, а саме ABC News, CNN, Forbes, The Manchester Evening News, MSN UK, The New York Post, Politics Home, Rolling Stone, SFGATE. Виокремлено низку метафоричних моделей, які віддзеркалюють відтворення індивідуального сприйняття образу України мовцями британських та американських спільнот під час ведення воєнних дій на її території протягом останніх двох місяців війни (січень-лютий 2023 р.). До них відносимо: УКРАЇНА−ЛЮДИНА, ЯКІЙ НАДАЮТЬ ДОПОМОГУ, УКРАЇНА−ЦІЛЕСПРЯМОВАНА ОСОБИСТІСТЬ, УКРАЇНА−ЛЮДИНА, ЯКА ПЕРЕЖИВАЄ ВАЖКІ ЧАСИ, УКРАЇНА−ЛЮДИНА, ЯКА МІЦНО СТОЇТЬ НА НОГАХ, УКРАЇНА−ЛЮДИНА, ЯКА ЧЕКАЄ В ЧЕРЗІ. Метафоричні дескрипції такі як УКРАЇНА–АРМІЯ, УКРАЇНА−ПЕРЕМОЖЕЦЬ, УКРАЇНА−БОРЕЦЬ, УКРАЇНА−ПОРУШНИК, УКРАЇНА−КОНСПІРАТОР, УКРАЇНА−НАПАДНИК вказують на те, що вона є активним учасником збройного конфлікту і перебуває в стані війни. Метафора УКРАЇНА– ПРИЙМАЮЧА СТОРОНА уособлює її гостинність і організованість у проведенні зустрічей та заходів. Економічну сторону держави втілюють образи УКРАЇНИ як ВЛАСНИКА, ОТРИМУВАЧА, ВИРОБНИКА та БОРЖНИКА. Україну асоціюють із Європейським Союзом, і метафорична модель УКРАЇНА−ЧЛЕН СІМ’Ї є яскравим прикладом.
Keywords: концептуальна метафора, метафоричний образ, засоби масової інформації, цільова область, метафорична дескрипція