Дослідження результативності й ефективності публічних закупівель в Україні - Юрій, Е.О. (Інфраструктура ринку, 2024)
Досліджено результативність і ефективність публічних закупівель в Україні. Наголошено на тому, що публічні закупівлі виступають потужним інструментом впливу на економічний розвиток країни Підкреслено, що саме собою укладення договору не засвідчує результативність закупівлі, для цього необхідно щоб сторони в повному обсязі виконали умови укладеного договору. В 2022 році разючий вплив на результативність закупівель на етапі виконання договорів мав воєнний стан. Ефект економії бюджетних коштів розраховується в електронній системі як різниця між очікуваною вартістю закупівлі та фактичною вартістю укладених договорів. Така оцінка у повній мірі не показує ефективності закупівель й може бути застосована лише для оперативного аналізу. На сьогодні показник економії бюджетних коштів відрізняється через відсутність єдиної методики аналізу. Актуалізовано пропозицію про необхідність розроблення та затвердження на законодавчому рівні аналітичної оцінки ефективності бюджетних коштів, яку б можна було використовувати у системі.
Keywords: публічні закупівлі, електронна система закупівель, результативність публічних закупівель, оцінка публічних закупівель, ефективність публічних закупівель.