Воєнний туризм у світі та Україні : передумови та реалії сучасності. - Заремський, Дмитро Васильович (My University, 2026)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню воєнного туризму як актуального напряму сучасної туристичної діяльності, що поєднує історикокультурний, меморіальний, пізнавальний, патріотичний та військовоісторичний туризм. У роботі розглянуто сутність воєнного туризму, його основні види, передумови виникнення, світовий досвід розвитку та особливості формування в Україні в умовах російсько-української війни. Окрему увагу приділено масштабам руйнувань культурної спадщини та культурної інфраструктури України, проблемам безпеки, етики, меморіалізації та післявоєнного відновлення. У практичній частині розроблено воєнномеморіальний маршрут Київщиною «Місцями пам’яті та незламності Київщини» за напрямом Бородянка-Гостомель-Буча-Ірпінь.
Keywords: Воєнний туризм, меморіальний туризм, темний туризм, військова спадщина, культурна спадщина, туристичний маршрут, Київщина, післявоєнне відновлення