ІНТЕРНЕТ ЯК ЧАСТИНА СУСПІЛЬНОГО КОМУНІКАТИВНОГО ПРОСТОРУ ТА ЗАСІБ МАНІПУЛЯЦІЇ ІНДИВІДУАЛЬНОЮ СВІДОМІСТЮ - Чуйко, Галина; Чаплак, Ян (My University, 2019)
Стаття присвячена аналізу значення Інтернету у життєдіяльності людини та розвитку інформаційного суспільства. Зазначено, що Інтернет поступово розширює можливості людини як в отриманні інформації, так і в сфері комунікації, і є суттєвою ознакою інформаційного суспільства, в якому різні сфери життя та перспективи його розвитку в основному залежні від інформації та способів її використання. Мета статті – теоретично проаналізувати роль Інтернету в житті та спілкуванні сучасної людини як засобу комунікативного й інформаційного впливу в соціумі. Виявлено, що поширення Інтернету в нашому суспільстві та світі в цілому в наш час використовується не лише для інформування його користувачів, як засіб комунікації чи розваги (відпочинку, релаксу): Інтернет майже з часу його винайдення перетворився на універсальний і дієвий засіб маніпулювання індивідуальною та суспільною свідомістю. Звернена увага на специфіку представлення інформації в Інтернеті, що здійснюється у формі окремих фрагментів – кліпів, які частіше взагалі не пов’язані між собою, що зумовлює абсурдизацію її смислу Констатується, що користувачі Інтернету частіше за все сприймають його як можливості: бути собою, не прикидаючись і не граючи роль; отримати необхідну чи цікаву інформацію в найкоротший час, дізнатися про події в світі; спілкуватися з рідними та друзями; відпочити, відволікаючись від проблем реальності. І все це є свідченням подальшої інформатизації соціуму, хоча мало хто з користувачів Інтернету здогадується про силу інформаційного впливу та здатність інформації створювати власну реальність. Зроблено висновок, що у контексті комунікації Інтернет – це ризик стати об’єктом маніпуляції, а з погляду міжособистісного спілкування – це і можливість втратити щире спілкування та можливість жити реальним життям.
Keywords: Інтернет, віртуальний простір, спілкування, маніпуляція свідомістю, інформаційний вплив, інформаційне суспільство