ЕВОЛЮЦІЯ ОБРАЗУ ХРИСТА У ПРАВОСЛАВНІЙ І КАТОЛИЦЬКІЙ ІКОНОГРАФІЇ - Плужник, М. В. (My University, 2023)
Розгляд іконографії Христа є актуальним, оскільки понині відсутнє комплексне дослідження, що дозволяє побачити генезу та еволюцію образу Спасителя в іконописі. Метою нашої роботи було виявлення основних етапів та специфіки інтерпретації образу Христа в іконографії Східної та Західної Церкви. Мета передбачала виконання низки завдань: - вивчення історії питання та джерельної бази, в якій висвітлено ранні відомості про зовнішність Христа; - виявлення ґенези та етапів розвитку образу Христа в іконописі; - диференціація східно-православного й західно-католицького досвіду відтворення образу Сина Божого засобами образотворчого мистецтва
Keywords: кона, іконографія, образ Христа, візантійський канон