Читання німецькою мовою за допомогою LATILL: практичні аспекти внутрішньої диференціації. - Коропатніцька, Тетяна Петрівна (My University, 2025)
Внутрішня диференціація є ключовим ком- понентом ефективного навчання інозем- них мов, особливо в умовах зростаючої гетерогенності учнівських груп. Сучасні дослідження наголошують на необхідності адаптації навчальних стратегій до індиві- дуальних потреб учнів, їхнього рівня знань, інтересів, мотивації та стилів навчання. Особливо актуальним є пошук та впрова- дження ефективних методів диференці- ації на уроках читання німецькою мовою, оскільки цей вид діяльності сприяє розвитку критичного мислення, розширенню словни- кового запасу та засвоєнню соціокультурної інформації. Дана стаття досліджує ефективність використання методів Reziprokes Lesen та Lesezirkel у навчанні читання німецькою мовою в різнорівневих групах. На основі аналізу теоретичних джерел та прак- тичних досліджень обґрунтовано важли- вість адаптації навчальних стратегій до гетерогенності класів. Розглянуто внесок таких дослідників, як H. Gardner, D. Nunan, C. A. Tomlinson, J. Hattie, які підкреслюють значущість індивідуалізованого підходу у навчанні. У межах емпіричного дослідження проаналі- зовано вплив використання Reziprokes Lesen та Lesezirkel на розуміння тексту, мотива- цію учнів і розвиток навичок співпраці. Дослі- дження проведено серед учнів 8-9 класів, поді- лених на дві групи за рівнем володіння мовою (А2 та В1). Учні працювали з текстами, віді- браними за допомогою платформи LATILL, яка дозволяє пошук текстів відповідно до мовного рівня учнів та надає дидактичні матеріали для уроків читання. Аналіз результатів показав, що застосування цих методів покращує глибину розуміння тек- сту, підвищує активність і залученість учнів у навчальний процес. Отримані результати підтверджують ефективність внутрішньої диференціації у навчанні читання німецькою мовою. Вико- ристання кооперативних методів, таких як Reziprokes Lesen та Lesezirkel, опти- мально враховує індивідуальні особливості учнів, стимулюючи розвиток критичного мислення та автономності у навчанні. У статті також підкреслюється необхід- ність подальшого дослідження цифрових інструментів для підтримки диференційова- ного навчання
Reading in German with LATILL: Practical aspects of internal differentiation
Keywords: внутрішня диференціа- ція, читання німецькою мовою, гетерогенні класи, диференційоване навчання, «Reziprokes Lesen», «Lesezirkel», мотивація учнів, адаптація навчальних стратегій.