ІМПЛІЦИТНІ СМИСЛИ ЛІТУРГІЇ ІВАНА ЗОЛОТОУСТОГО - Павлюкович, Микола Миколайович (My University, 2023)
Актуальність теми обумовлена тим, що імпліцитний смисл Літургії залишається невивченим науковцями і не до кінця зрозумілим вірянам. Мета роботи ‒ розкрити символіку візантійського богослужіння як містеріальну інтерпретацію старозавітних та новозавітних мотивів. Завдання: - дослідити генезу канонічного тексту Літургії Івана Золотоустого; - розкрити символічний зміст тексту Літургії; - проаналізувати смислове навантаження та системну єдність частин Літургії; - показати сакральний смисл священнодійства як виявлення в людині затьмареного гріхом образа Божого; - описати призначення та сигніфікаційну роль священничих облачень та церковного начиння; - продемонструвати єдність усіх видів церковного мистецтва (гімнографія, ораторство, спів тощо) в створенні образа Царства Небесного, які покликана відтворити Літургія
Keywords: Літургія, символ, імпліцитний смисл.