Вплив російсько-української війни на публічні фінанси в Україні: стан та наслідки - Нікіфоров, Петро Опанасович; Легкоступ, Ігор Іванович (кафедрі фінансів і кредиту, 2024)
Стаття присвячена актуальним питанням впливу російсько-української війни на публічні фінанси в Україні. Розраховано основні показники публічних фінансів за останні п’ять років: частки доходів, видатків та дефіциту зведеного бюджету, Пенсійного фонду, чистих запозичень, державного та гарантованого боргу у валовому внутрішньому продукті. Зроблено аналіз динаміки показників публічних фінансів та впливу на них російсько-української війни. Виявлено, що після початку війни їх частка у ВВП різко зросла. Найбільшими проблемами публічних фінансів у 2023-2024 роках стали: значний дефіцит (21 % ВВП), державний борг (більше 90 % ВВП), велика частка перерозподілу через ВВП (75 %). Для уникнення фіскальних, боргових, інфляційних ризиків необхідно зменшити ці показники, для цього потрібні реформи та дієві заходи, які покращать стан та ефективність публічних фінансів, покращать їх фінансову безпеку.
Keywords: публічні фінанси; зведений бюджет; державний бюджет; доходи бюджету; видатки бюджету