Лінгвальні особливості англомовного авторського дискурсу (на матеріалі автобіографії Тома Фелтона «По той бік чарівної палички») - Кузьмова, Ольга Сергіївна (Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича, 2024)
Дослідження зосереджене на аналізі лінгвальних особливостей англомовного авторського дискурсу в автобіографії Тома Фелтона «По той бік чарівної палички». Основна увага приділяється вивченню лексичних, синтаксичних, графічних та стилістичних засобів, що використовуються автором для створення унікального ідіостилю та конструювання альтернативного світу, який відображає його особистий досвід та світогляд. Аналіз включає детальне дослідження темогенних концептів та сценаріїв, навколо яких організовано автобіографічний наратив, що забезпечує багатовимірність та глибину текстової картини життя Тома Фелтона. Лексичні засоби, зокрема використання метафор, метонімій та інших тропів, сприяють створенню образних та емоційно насичених описів, що дозволяють автору ефективно передати свої переживання та внутрішні рефлексії. Синтаксичні конструкції, включаючи паралельні речення, анафори та риторичні питання, забезпечують логічну зв'язність тексту та підсилюють емоційний вплив на читача. Графічні засоби, такі як пунктуація, використання курсиву, додають тексту динамічності та підкреслюють ключові моменти автобіографічного наративу. Стилістичні прийоми, зокрема епітети, анафори та антитези, допомагають автору створити глибокі та багатошарові образи, що відображають його особистісний розвиток та професійні досягнення. Ідіостиль автора проявляється через специфічний вибір мовних засобів, що відображає його унікальність та індивідуальність. Дослідження також охоплює інтердискурсивні та інтертекстуальні характеристики тексту, що демонструють взаємодію особистісного дискурсу з професійним та культурним контекстами, створюючи багатовимірний та взаємопов’язаний наратив. Інформаційна структура автобіографії дозволяє автору ефективно організовувати події та емоційні переживання, формуючи цілісну та послідовну картину свого життя. Категоризаційний фокус спрямований на ключові теми, які автор вважає найважливішими для передання свого досвіду та світогляду. Результати дослідження показують, як мовні засоби сприяють формуванню авторської моделі реальності, підкреслюючи важливість ідіостилю у вираженні індивідуальності та соціокультурних аспектів життя автора. Автобіографія Тома Фелтона стає не лише засобом самовираження, але й інструментом культурної комунікації, що дозволяє читачам глибше зрозуміти особистий досвід автора та його місце у соціокультурному просторі. Дослідження вносить значний внесок у розвиток теорії дискурсивного аналізу, розширюючи розуміння функціонування мовних засобів у автобіографічних текстах та підкреслюючи важливість ідіостилю як інструменту вираження індивідуальності автора.
Keywords: автобіографія, авторський дискурс, лінгвальні особливості, ідіостиль, дискурсивний аналіз, темогенні концепти, Том Фелтон