Фінансова стійкість комерційного банку як необхідна умова його ефективного функціонування - Федишин, Майя Пилипівна; Чеботар, Ольга Сергіївна (Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій, 2023)
Фінансова стійкість є однією з передумов для ефективного функціонування фінансового ринку та його учасників в турбулентних умовах сьогодення. У межах комерційного банку фінансова стійкість означає постійну здатність банку відповідати за своїми зобов’язаннями і забезпечувати прибутковість на рівні, достатньому для нормального функціонування у конкурентному середовищі, а також забезпечувати цілеспрямований розвиток шляхом трансформації ресурсів та мінімізації ризиків, витримуючи вплив факторів зовнішнього та внутрішнього середовища. В роботі досліджено зміст та складові фінансової стійкості на прикладі комерційного банку, оцінено фактори впливу на неї. Із метою виявлення засобів її забезпечення, проведено оцінку показників фінансової діяльності АТ «Креді Агріколь Банк». У результаті аналізу показників фінансової звітності визначено задовільний фінансовий стан АТ «Креді Агріколь Банк», базові показники перебувають у межах нормативних значень, однак з огляду на високу чутливість до ризиків є нестабільними. Помітно, що до втілення в життя ризику повномасштабного російського вторгнення, усі показники банку демонструють стабільно високі значення. Оцінка фінансової стійкості через застосування сукупності аналітичних прийомів, дозволила виявити та оцінити вплив факторів і обґрунтувати на основі отриманих даних управлінські рішення.
FINANCIAL STABILITY OF A COMMERCIAL BANK AS A NECESSARY CONDITION FOR ITS EFFECTIVE FUNCTIONING
Keywords: макропруденційна політика НБУ; ризики; платоспроможність банку; ліквідність банку; ресурсна база; фінансова стійкість банку; комерційний банк