ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНИЙ КОНСТРУКТ «ГОТОВНІСТЬ МАЙБУТНЬОГО ФАХІВЦЯ»: СУТНІСТЬ ТА УНІВЕРСАЛЬНА СТРУКТУРА - Byrka, Marian; Сущенко, Андрій Віталійович (Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах, 2025)
У статті уточнено сутність та запропоновано універсальну структуру психолого-педагогічного конструкту «готовність майбутнього фахівця», яка потенційно придатна й ефективна для використання у ході підготовки фахівців з будь-якої професії. Визначено, що поняття «готовність майбутнього фахівця», як похідне від поняття «готовність», відтворює інтегровану сукупність особистісних педагогічних (знання, уміння, мінімальний досвід у подальшій діяльності) і психологічних (здібності, ціннісні орієнтації, професійно значущі інтелектуальні, особистісні та вольові якості, емоційний інтелект, мобілізованість, позитивне ставлення до майбутньої професії тощо) особистісних характеристик майбутнього фахівця, які забезпечують ефективне виконання ним функцій і обов’язків подальшої професійної діяльності. Акцентовано, що всі педагогічні особистісні та більшість психологічних характеристик майбутнього фахівця можуть бути визначені як освітні результати, хоча й не всі можуть бути сформовані і розвинені у ході цілеспрямованої підготовки. Зокрема професійно значущі якості, здібності і нахили майбутнього фахівця, як генетично «подарована» основа для розвитку особистості, на наше переконання, можуть бути тільки розвинені, хоча саме вони й відіграють ключову роль в ефективності певної підготовки. Запропоновано до універсальної структури психолого-педагогічного конструкту «готовність майбутнього фахівця» включати педагогічні структурні компоненти (складові) – когнітивний та праксеологічний; психологічні структурні компоненти (складові) – аксіологічний, особистісний, емоційний, вольовий та рефлексивний. При цьому, основними і найбільш значущими у контексті будь-якого напряму професійної підготовки майбутніх фахівців вважаємо обидва педагогічні структурні компоненти (складові) – когнітивний та праксеологічний, та два психологічні структурні компоненти (складові) – аксіологічний та рефлексивний. Разом з тим, виокремлення у структурі досліджуваної готовності і наповнення відповідним змістом ще й особистісного, емоційного та вольового компонентів значно глибше розкриє особливості такої готовності та суттєво підвищити ефективність процесу її формування.
Keywords: підготовка, готовність, майбутній фахівець, готовність майбутнього фахівця, універсальна структура готовності, компоненти готовності.