Змістово-дидактична палітра шкільного курсу «Інформатика» - Byrka, Marian; Перун, Галина Михайлівна (Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах, 2024)
У сучасних умовах курс «Інформатики» виступає як обов’язковий детермінант усіх рівнів шкільної освіти, оскільки спрямовує здобувачів освіти на опанування різноманітних інформаційних та цифрових технологій, а також на ефективну роботу з будь-якою інформацією. Все це має на меті підготовку підростаючого покоління до успішної життєдіяльності в умовах інформаційно-технологічного суспільства. Актуальність дослідження зумовлена тим, що попри те, що інформатика як шкільний предмет існує вже понад півстоліття, володіє власною метою, чітко окресленими завданнями, внутрішньою структурою змісту, багатою методикою викладання, ключовим місцем і критично важливою роллю в системі шкільних предметів, багато її особливостей ще не встигли чітко проявитись та закарбуватись як у свідомості практикуючих вчителів інформатики, так і у свідомості науковців, які досліджують проблему методики викладання інформатики в школі. Відповідно до сукупності основних компонентів освітнього процесу нами виокремлено та охарактеризовано понятійно-дидактичну палітру предмета «Інформатика» з десяти особливостей, що вирізняють його з поміж інших шкільних предметів за наступними аспектами: зміст предмета (наповнення понятійного апарату; метапредметність, міжпредметність та прикладна спрямованість; створення належного теоретичного і практичного фундаменту для подальшого самонавчання в цифровому суспільстві); методика навчання (багатоаспектна роль персонального комп’ютера; використання усіх репрезентативних систем (каналів сприйняття інформації); формування та розвиток алгоритмічного мислення учнів; комбінований урок – найбільш поширений тип уроку інформатики); форми роботи учня (робота в парах як основна форма роботи учнів на уроках інформатики; самостійна робота як основна форма взаємодії учня і комп’ютера); діяльність вчителя (множинність ролей (тьютор, ментор, коуч, фасілітатор та наставник). Врахування виокремлених і охарактеризованих десяти особливостей понятійно-дидактичної палітри предмета «Інформатика» дасть змогу вчителям-практикам більш ефективно та результативно викладати предмет «Інформатика» на всіх рівнях загальної середньої освіти, а науково-педагогічним працівникам закладів вищої освіти підвищити ефективність курсу «Методика викладання інформатики».
Keywords: особливості предмета «Інформатика», зміст предмету «Інформатика», методика навчання, діяльність учня, діяльність вчителя