Диспозиційні особливості невротизації сучасної особистості - Швачій, РІта Андріївна (My University, 2021)
На сучасному етапі розвитку суспільства внаслідок його глобалізації, урбанізації, різноманітних економічних та соціальних чинників все більше і більше людей страждають на неврози. Технології стрімко розвиваються і вимагають від людини пристосування до них та застосування їх у повсякденному житті. Проте разом із розвитком та вдосконаленням людина потерпає від нестабільного, занадто швидкого ритму життя, від впливу різноманітних маніпуляційних впливів на неї, від інформаційних війн, економічних криз і т. ін. На цей час суспільство не є однорідним – дехто освоює нові технології, приймає те, що йому пропонує соціум, а дехто залишається на своїй старій, але добре знайомій платформі. Таким чином виникають такі звані «прірви» між поколіннями, між культурами, між традиціями та нововведеннями. До цього переліку у людини додаються ще її особистісні проблеми, внутрішні конфлікти, а також проблеми самовизначення, самореалізації, професійного розвитку, взаємодії з навколишнім середовищем та людьми, які знаходяться поруч і т. ін. Внаслідок цих та інших чинників відбувається невротизація особистості, що може спричинити виникнення власне неврозу.
Keywords: внутрішні конфлікти, невротизації особистості, диспозиційні особливості, глобалізація, нестабільний ритм життя