Реплікаційна криза у психології: причини, наслідки та способи подолання - Гуляс, Інеса Антонівна (ЗУНУ, 2026)
Статтю присвячено проблемі реплікаційної кризи у психології як багаторівневому явищу, що охоплює технічні, інституційні та епістемологічні фактори. Аргументовано, що епістемологічні обмеження психологічного пізнання, контекстуальна залежність ефектів і неоднорідність дос лідницьких практик формують складну систему причин, що ускладнює стабільне відтворення результатів. Розкрито ключові методологічні проблеми, зокрема статистичну недостатність, сумнівну прозорість досліджень та потребу в системних академічних змінах. Описано сучасні підходи до підвищення надійності емпіричних результатів, такі як збільшення потужності вибірок, стандартизація процедур, передреєстрація досліджень і відкритий доступ до даних, що зменшують вплив «дослідницьких ступенів свободи» та хибних позитивних висновків. Сконструйовано багато рівневу модель інтеграції методологічних, інституційних та епістемологічних рівнів, яка дозволяє виділити техніко методичний, інституційно-нормативний та епістемологіч ний підходи як взаємодоповнювальні. Висвітлено прин ципи концептуального моделювання, що унеобхіднюють розвиток рефлексивної позиції дослідника, досягнення методологічної строгості та підтримки відкритих форм наукового практикування. Підкреслено, що інтеграція різних рівнів і підходів формує системну основу для підвищення надійності психологічного знання, стимулює критичну рефлексію та забезпечує стійкий розвиток науки. Воднораз аргументовано, що наукова культура, яка визнає цінність реплікацій і негативних результатів, а також утверджує відкритість даних і методів, є фундаментом стабільного розвитку психологічної науки в умовах су часних викликів. Запропоновані підходи можуть слугувати підґрунтям для подальших досліджень щодо розробки інструментів, які враховують контекстуальність і дина мічність психічних ефектів, а також для вдосконалення методологічної миследіяльності та існуючої інституційної практики психологічних досліджень.
Keywords: реплікаційна криза, психологічна наука, надійність, епістемологія, методологія, інтегративна модель, концептуальне моделювання, рефлексивна позиція, відкриті дані, стандартизація процедур, передреєст рація, критичне мислення, інституційна культура, відтворюваність, негативні результати, наукова практика, миследіяльність