«Копінг-стратегії особистості у юнацькому віці в умовах стресу» - Копильців, Соломія Богданівна (My University, 2023)
Загострення соціально-економічних проблем в державі, науково-технічний прогрес, прискорений темп життя та як наслідок підвищення вимог до особистості, провокує виникнення внутрішнього відчуття тривоги, яке запускає в дію спеціальні механізми, які здатні захистити нашу свідомість від негативних переживань, які її руйнують і забезпечити суб’єктивне відчуття комфорту. Кожен з нас по-різному реагує на внутрішні труднощі: хтось їх придушує; хтось заперечує їх існування; хтось «забуває» ту подію, внаслідок якої виникло дане відчуття; дехто шукає вихід у самовиправданні; при цьому намагається викривити реальні події. Саме так вони захищають свою психіку від перенапруження. Однією з адаптаційних систем особистості є психологічний захист, в структурі якого вагоме місце посідають навички ефективної стрес-долаючої поведінки, тобто вироблення особистістю ефективних поведінкових стратегій опанування стресу. Адже саме такі стратегії сприяють продуктивності життєдіяльності суб’єкта та підвищують рівень психічного здоров’я. Перші роботи, які були присвячені феномену «психологічного захисту» з’явилися у другій половині ХХ сторіччя. В зарубіжній психології дане поняття розглядали: Р. Лазарус, С. Фолькман, Р. Мус, Н. Ендлер, Дж. Паркер, М. Перрез та інші. Проблеми психологічного подолання попадають під розгляд вітчизняних науковців з початку 90-х років ХХ століття. Вчені Л. Анциферова, Р. Грановська, Л. Китаєв-Смик, Н. Михайлова, І. Нікольська, Т. Крюкова, В. Ялтонський та інші досліджували структуру та стратегії опанування складних життєвих ситуацій. У наукових доробках К. Платонова, Л. Уманського, Б. Теплова передумовами розвитку теорій копінг поведінки детально розглядається поняття «стресостійкість», а у роботах В. Мерліна – «емоційна стійкість». На даний момент над різними аспектами дослідження даної проблеми працюють науковці: В. Абабков, Л. Анциферова, В. Бодров, Є. Варбан, С. Нартова-Бочавер, З. Сивоградова, Н. Сирота, В. Ташков, С. Хазарова, В. Склень, В. Корольчук та інші. Але, незважаючи на значний доробок наукових досліджень щодо даного феномену в сучасній психології, проблема «психологічного захисту» потребує більш детального та системного аналізу. Об’єкт дослідження: копінг-поведінка. Предмет дослідження: особливості використання копінгів у стресовій ситуації. Мета дослідження – комплексне теоретичне дослідження феномену психологічного захисту та особливостей його структурно-функціональної організації, зокрема, копінгів; емпіричний аналіз психологічних особливостей використання копінгів (копінг-стратегій) в умовах переживання стресу. Відповідно до мети дослідження були окреслені такі завдання: 1 Проаналізувати наукові підходи до дослідження феномену «психологічного захисту» та проблеми копінг-поведінки особистості, її структури та співвідношення з механізмами психологічного захисту. 2 Підібрати та описати методики щодо вивчення захисної поведінки особистості, які релевантні для перевірки висунутої гіпотези. 3 Провести емпіричне дослідження за темою роботи, проаналізувати його результати, узагальнити їх у висновках до роботи. Гіпотезою дослідження послужило наукове припущення про існування зв’язку між копінгами, які використовує особистість у стресовій ситуації, та ступенем переживання нею стресу та її стресостійкістю.
Keywords: копінг-стратегія; юнацький вік; стрес; стресова ситуація; психологічний захист; ментальне здоров'я