Адаптивний моніторинг ентомофільних рослин як основа підтримання структурно-функціональної стійкості агроландшафтів - Москалик, Ігор Миколайович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2026)
Дисертаційна робота присвячена обґрунтуванню теоретико-методологічних засад адаптивного моніторингу ентомофільних рослин як основи системи запилення для забезпечення структурно-функціональної стійкості агроландшафтів. Обґрунтовано концепцію адаптивного моніторингу ентомофільних рослин як інтегральної системи оцінювання, що базується не лише на флористичних показниках, а й на аналізі стану асоційованої біоти. Зимові втрати бджолиних колоній Apis mellifera L. та ступінь інвазійного навантаження розглянуто як індикатори структурно-функціональної стійкості фітоценозів агроландшафтів. Показано трансформацію антофільних комплексів дикорослих рослин під тиском адвентивних видів (на прикладі Solidago canadensis L.). Визначено роль інвазійних фітофагів (Arion lusitanicus sensu lato, Cydalima perspectalis (Walker, 1859)) як дестабілізуючого фактора системи запилення через знищення ними ентомофільних рослин, що призводить до фрагментації кормової бази запилювачів і зниження ресурсного потенціалу агроландшафту. Сформовано просторовий каркас живої лабораторії у Чернівецькій області, який охоплює різні типи агроландшафтів, репрезентативні для регіонального аграрного профілю та слугує платформою співпраці науковців, фермерів і бджолярів для збереження біорізноманіття і запобігання скороченню популяцій диких запилювачів. Розроблено науково обґрунтовані рекомендації, спрямовані на підвищення структурно-функціональної стійкості агроландшафтів шляхом збереження ентомофільних рослин, підтримання різноманіття запилювачів та мінімізації негативного впливу інвазійних видів.
Keywords: моніторинг; ентомофільні види; біорізноманіття; рослинний покрив; агроландшафти; чужорідні види; адвентивні види; інвазійні види; угруповання; запилення; сталий розвиток; екосистемні послуги; бджолині колонії; Apis mellifera L.