Educația civică - mijloc de prevenire a conflictelor socio-politice - Nechaieva-Yuriichuk, Nataliia (ACADEMIA DE ADMINISTRARE PUBLICĂ DIN MOLDOVA, 2022)
Acest studiu este dedicat problemei actuale a educației civice în Ucraina. Autorul expune conceptul de cetățenie în Europa, în general, și în Ucraina, în special. Acordă atenție unor practici de educație civică în școlile ucrainene, în special în regiunile multietnice, precum regiunea Cernăuți. Este analizată influența transformărilor politice și mai ales a agresiunii militare rusești asupra vieții și educației din Ucraina. Este valorificată interconexiunea reformei descentralizării și a procesului de educație civică. Inițiativele informale au un rol important în viața socială și politică a Ucrainei și a regiunilor acesteia (regiunea Cernăuți, în primul rând). În ultimii ani, în regiune au fost realizate o serie de inițiative, în special pentru persoanele dispersate (IDP) și locuitorii comunităților locale.
Keywords: educație civică, persoane strămutate în interior, asistență socială, regiune multietnică, integrare