Шаблі VIII-ІХ ст. з прямим клинком з Північно-Західного Передкавказзя та Карпато-Дунайського регіону: аспекти взаємовпливів - Калініченко, Віталій; Пивоваров, Сергій (Кам’янець-Подільський, ПП Буйницький О.А., 2016)
У статті авторами на основі археологічних, писемних та іконографічних джерел аналізується рідкісний тип односічної клинкової зброї VIII-IX ст., а саме шаблі з прямим клинком з Північно-Західного Передкавказзя та Карпато-Дунайського регіону. Автори здійснюють їх порівняльний аналіз. Окрім того, авторами простежені взаємозв’язки та взаємовпливи у використанні клинкової зброї середньовічного населення Передкавказзя й Карпато-Подунав’я та в мілітарній культурі в цілому в період кінця VIII – початку Х ст. На основі археологічних даних встановлено, що кочівницька мілітарна культура у вищезазначений період відіграла важливе значення у формуванні асортименту клинкової зброї та мала тісні контакти з Візантією, Великою Моравією тощо
Keywords: Північно-Західне Передкавказзя; Карпато-Дунайський регіон; Перша Болгарська держава; Хазарський каганат; озброєння; шабля; взаємовпливи