Політичні промови Дональда Трампа як об’єкт лінвістичних та перекладознавчих студій - Миськів, Ірина Сергіівна; Косенко, Анна Володимирівна; Беженар, Ірина Володимирівна (My University, 2025)
Актуальність розвідки обумовлена тим, що мовні особливості Дональда Трампа, лідера США, багато років привертають увагу різних дослідників: психологів і лінгвістів, політологів та іміджмейкерів. Доведено, що лексико-стилістична складова його мовної особистості яскрава та така, що викликає інтерес науковців. Аналізуючи техніки публічних виступів політика, увагу концентровано на маніпулюванні, яке, як відзначають більшість дослідників, є однією з характерних рис політичного дискурсу. Визначено характеристики ідіостилю Дональда Трампа, а саме комунікативні стратегії, мовні тактики та мовний вплив, які по можливості були передані у повному обсязі. Зазначено, що це вдалося зробити за рахунок передачі таких стилістичних прийомів, як лексичний повтор, метафора, синтаксичний паралелізм, анафора, епітет, метонімія та порівняння. Зроблено висновок, що при відтворенні синтаксичного паралелізму було використано нульову трансформацію, або дослівний переклад. Проаналізувавши наявні переклади та пропрацювавши наші варіанти, доведено, що при перекладі синтаксичного паралелізму використовується нульова трансформація, або дослівний переклад та граматична заміна. У результаті аналізу як текстового, так і відеоматеріалу вдалося виявити ряд мовних стратегій, лінгвістичних та паралінгвістичних прийомів, які характерні для всіх промов Дональда Трампа і дозволяють йому надавати потужний як емоційний, так і прагматичний вплив на адресата. Одна з найбільш помітних особливостей мови американського президента – часте звернення до формулювань від першої особи, я-дейксис, що дозволяє досягти високої персоналізації дискурсу, що впливає на вибір перекладацьких стратегій при відтворенні промов українською мовою.
Keywords: політичний дискурс, суспільно-політичний текст, політична промова, мовознавство, синхронія, комунікація, переклад, перекладацькі трансформації.