Публічні фінанси в сучасній Україні: теоретичний та практичний аспект - Легкоступ, Ігор; Нікіфоров, Петро Опанасович (Західноукраїнський національний університет, 2023)
У статті аналізується сфера публічних фінансів України. В теоретичному аспекті вітчизняна фінансова наука недостатньо приділяє уваги проблемам, пов’язаним із суперечливим поєднанням економіки і політики у сфері публічних фінансів, взаємопроникненням політичної та власне фінансової теорії у цій науці, застосуванням у наукових дослідженнях поведінкових моделей різних суб’єктів публічних фінансів тощо. Водночас наукових уточнень потребують склад та структура публічних фінансів. Мета. На основі відомих теоретичних постулатів визначити сутність та структуру публічних фінансів; використовуючи статистичні дані дослідити основні тенденції їх розвитку, проблеми та шляхи їх удосконалення у сучасній Україні.
Keywords: публічні фінанси; теорія публічних фінансів; дефіцит публічних фінансів; боргова політика уряду; реформа пенсійної системи; фіскальна консолідація