Застосування програмного забезпечення ГІС для досліджень руслових процесів (на прикладі басейну р. Річка) - Костенюк, Людмила Володимирівна; Kosteniuk, Liudmyla (Чернівецький національний університет, 2022)
Стаття присвячена складному питанню застосування різних типів програмного забезпечення геоінформаційних систем (ГІС) для дослідження руслових процесів на малих гірських річках. Створення на основі картографічних даних відповідних моделей басейнових систем на даний час є дуже актуальним та водночас складним у програмному відношення питанням, якому варто приділяти більше уваги в сучасних наукових дослідженнях. Наявність широкого спектру програмного забезпечення таких як ArcGIS, Quantum GIS (QGIS), MapInfo Professional та інших, якнайкраще можуть заповнити прогалини в дослідженнях руслових процесів на річках різних розмірів та з кардинально різними умовами формування, частково заміняючи та уточнюючи дані польових досліджень яких так не вистачає зараз багатьом водним об’єктам, зокрема на території Українських Карпат (через відсутність даних регулярних спостережень). Саме відсутність системи моніторингу на таких водних об’єктах і є основною причиною недостатнього рівня їх вивченості та представлення в літературних джерелах з руслознавства.
Applications of GIS software for research of chanel process (on example of the r. Richka basin)
Keywords: ГІС; SRTM; 3D моделювання; інтерполяція TIN; басейнові системи; руслові процеси; р.Річка; басейн Чорного Черемошу