Батринчук З., Суродейкіна Т., Берча І. Стилістичні особливості мікроблогу Джо Байдена в мережі Twitter - Суродейкіна, Тетяна Валеріївна (Рута, 2023)
Статтю присвячено дослідженню ключових стилістичних особливостей мікроблогу світового політика Джо Байдена в інтернет-дискурсі у соцмережі загального призначення Twitter, яка спрямована на забезпечення комунікації, розрахована на будь-якого користувача, найбільше від інших видів орієнтована на самопрезентацію, містить розважальний, пізнавальний, рекламний контент. Предметом дослідження є різнорівневі стилістичні засоби, за допомогою яких формується передача емоційного стану автора та його ставлення до найважливіших світових подій. З метою класифікації виразних засобів було застосовано описовий і порівняльний метод, а також методи стилістичного і дискурс-аналізу. Для досягнення поставленої мети було розглянуто особливості функціонування вищевказаних стилістичних засобів. Досліджено також частотність їх використання в інтернет-дискурсі, що вивчається. У загальному твіти Джо Байдена характеризуються широким використанням його ніку @POTUS, у той час як решта світових політиків використовує свої справжні імена та прізвища, висвітленням швидких успіхів його адміністрації у різних сферах життя, наявністю як розмовної, так і книжної лексики, подекуди використанням юридичних і політичних термінів, а також містять низку адресно скерованих комунікативних стратегій, здебільшого конфліктного, звинувачувального типу в адресу попередників. Аналізовані твіти містять багато лексичних стилістичних засобів, серед яких найчастотнішими виявилися метафора, метонімія та епітет. У ході дослідження було також встановлено, що для створення найбільш експресивного ефекту, Джо Байден застосовує такі синтаксичні стилістичні виразні засоби, як риторичне питання, еліпсис, анафора, стилістичний повтор і градація. Маловживаними однак виявилися антитеза, епіфора й анадиплосис. Для досліджуваного мікроблогу чинного американського президента найбільш характерними виявилися такі фонетичні стилістичні засоби як алітерація приголосних звуків /r/, /k/, /s/ та /m/ і асонанс голосних звуків /æ/ та /e/, що зумовлено передусім особливостями вимови американського варіанту англійської мови. Отже, мікроблог Джо Байдена є багатим на різнорівневі стилістичні засоби.
Keywords: інтернет-дискурс, мікроблог, Джо Байден, Твітер, стилістичні засоби