Правосуб’єктність як складова адміністративно-правового статусу громадських рад в Україні - Krainii, Pavlo (My University, 2022)
У статті розглядається категорія правосуб’єктність як одна з фундаментальних складових адміністративно-правового статусу громадських рад в Україні. Акцент робиться на тому, що в основі правосуб’єктності громадських рад є закріплення належного нормативно-правового забезпечення вираження волі представників громадянського суспільства які й утворюють громадські ради та правильного визначення початку діяльності громадських рад органом публічної адміністрації при якому такий консультативно-дорадчий орган ство рюється.В адміністративно-правовому статусі громадських рад правосуб’єктність є формою зовнішнього вираження даного суб’єкта адміні стративного права до складу якої включаються правоздатність та дієздатність. Ці елементи знаходять своє закріплення у вітчизняному законодавстві, яке закріплює правові засади діяльності громадських рад як виду консультативно-дорадчих органів при органах публічної влади в Україні.Хоча ініціатива створення громадських рад належить виключно громадянам, які зацікавлені у активній участі зі здійснення участі у вирішенні конкретних питань діяльності того чи іншого органу, саме оформлення правосуб’єктності громадських рад здійснюється завдяки належній правовій фіксації ознак, які ідентифікують такий вид консультативно-дорадчого органу. Діючий порядок створення гро мадських рад має конкретні недоліки, які не дають можливості встановити конкретний час коли створюється такий суб’єкт. Це викликає певні практичні незручності, оскільки не дає змоги встановити момент їх створення. Очевидною є необхідність проведення аналізу теоретичних та практичних досліджень категорії «правосуб’єктність» задля встанов лення особливостей юридичного оформлення громадських рад в Україні як окремих суб’єктів адміністративного права. Це полегшить розуміння правової природи таких консультативно-дорадчих органів, що забезпечить сприйняття громадських рад наукою адміністратив ного права, так як будь-який структурний елемент його правового статусу має бути спрямований для вдосконалення теоретичних положень, вдосконалення та розробки відповідного законодавства, яким закріплюється можливість діяльності громадських рад як окремого суб’єкта адміністративного права.
Legal personality as a component of the administrative and legal status of public councils in Ukraine.
Keywords: адміністративно-правовий статус; правосуб'єктність; громадські ради; органи публічної влади; громадянське суспільство