Особливості підтримки психічного здоров'я сьогодення - Гаркавенко, Ніна Власіївна (Матеріали міжнародної міждисциплінарної науково-практичної конференції, 2026)
В останні роки не лише в Україні та й у всьому світі помічаємо зростання тенденції уваги до психічного здоров’я людини. Зокрема під час активних військових дій в Україні ця проблема досить загострилася для людей, які довго знаходяться в окупації, перебувають щоденно під артилерійськми обстрілами, сидять місяцями у підвальних приміщеннях, бачили на власні очі загибель та вбивства рідних, сусідів, друзів або самі піддавалися жорстоким катівням. Фізична загроза може теж негативно впливати на психічний стан. Людина довготривалий час перебуває в хаосі, конфлікті, страху за себе, своїх рідних, переживає за тих, хто на полі бою захищає від ворога. Інформація про вбивство, насильство виводить з рівноваги, а думки про невідоме майбутнє вводить людину у психологічний вакуум. Натомість все це може призвести до психосоціального стресу та багатьох хвороб, зокрема у вимірі психічного здоров’я. Такі чинники впливають на поширення психічних розладів (стрес, тривога, депресія тощо). Тому перша психологічна допомога є обов’язковим фактором допомоги українському населенню.
Keywords: психічне здоров'я; психологічний супровід; стреси, переживання