Схильність до відтворення невідреагованих переживань підлітками-акцентуантами - Михайлишина, Яна Михайлівна (My University, 2021)
Дослідження проблеми адаптації старшокласників з різними типами акцентуації являється важливим. Актуальність дослідження зумовлюється встановленою чіткою тенденцією до наростання психічної напруги та дезадаптованості серед молоді. Значимість дослідження проблеми адаптації психіки та акцентуацій характеру встановлюється змінами умов сучасного життя, натиском соціопсихологічних факторів та індивідуальних особливостей особистості. Акцентуація характеру підлітків має негативні тенденції у їх поведінці та часто проявляється через безконтрольність, жорсткі стосунки, надмірність вимог і очікувань стосовно зі сторони дорослих обурює дитину, страх утрати довіри, дефіцит любові і спілкування. У теоретичній частині дипломної роботи висвітлено наукове обґрунтування акцентуацій характеру як психологічного феномену, особливостей прояву адаптації та специфіки підліткового віку. У практичній частині дипломної роботи виявлено особливості прояву властивостей особистості у групі дівчат: дівчата-підлітки демонструють високі оцінки невротичності, депресивності, роздратування. Серед хлопців-підлітків найвищі показники зафіксовані за шкалами: роздратування, врівноваженість, відкритість, інтроверсія, реактивна агресія, спонтанна агресія, маскулінність-фемінність. Статистичний аналіз дозволив виявити, що невідреаговані переживання у дівчат, як наслідок травматичного досвіду корелюють із суттю демонстративного типу – в аномальній здатності до витіснення. Щодо хлопців-підлітків вимальовується психологічний портрет збудливого типу акцентуації із маскулінними рисами, не схильних проявляти невідреаговані переживання.