Особливості застосування статистично-економетричних і оптимізаційних підходів до моделювання та підготовки управлінських рішень в економіці - Григорків, Василь Степанович; Григорків, Марія Василівна (Вісник Чернівецького торговельно-економічного інституту., 2023)
Актуальність. Постановка проблеми. Як теоретичний, так і прикладний потенціал сучасної економічної науки є достатньо потужним і суттєво залежить від рівня розвитку економіко-математичного, комп’ютерного та інформаційно-технологічного інструментарію. Однак застосування економіко-математичних моделей, методів та інформаційних технологій має свої особливості та можливості у сенсі обробки і підготовки статистичної чи експертної інформації та відповідних управлінських рішень, що, власне, актуалізує їх як окрему наукову проблему. Мета дослідження – виокремлення та аналіз найбільш важливих і принципових особливостей використання у теоретичних і прикладних дослідженнях статистичноеконометричного та оптимізаційного підходів, які у сукупності формують методологічну платформу процесу обробки інформації та її застосування у підготовці рішень. Результати. Розкрито характерні особливості та умови застосування статистичноеконометричного та оптимізаційного підходів у процесах моделювання економіки, підготовки та прийняття відповідних управлінських рішень. Реалізація цих підходів як у теоретичних, так і прикладних дослідженнях приводить до адекватних результатів лише тоді, коли забезпечені концептуальні та методологічні вимоги щодо їх використання. Порушення цих вимог, зокрема до інформаційного забезпечення, породжує далеко не завжди очевидні ризики щодо можливості використання побудованої моделі чи підготовленого рішення на практиці. Проаналізовано специфіку економетричних і оптимізаційних моделей, які відтворюють не тільки кількісні, але й якісні характеристики ECONOMIC-MATHEMATICAL MODELING Issue IІ (90), 2023 105 досліджуваних об’єктів (явищ, процесів, систем). Урахування таких характеристик часто приводить до модифікації тих чи інших підходів до моделювання і розробки управлінських рішень. Обґрунтовано окремі аспекти інформаційного забезпечення умов прийняття рішень, які формуються на основі даних (знань), які має керуюча підсистема про середовище функціонування об’єкта дослідження. Практичне значення. Охарактеризовані особливості статистичноеконометричного й оптимізаційного підходів, які використовуються у розробці економіко-математичних моделей та підготовці на їх базі управлінських рішень в економіці, мають очевидну практичну спрямованість та безпосередньо пов’язані із прикладними дослідженнями. За своїм змістом усі викладені положення є практично значущими у тому сенсі, що вони закцентовані на науково обґрунтованих застереженнях щодо специфіки використання проаналізованого інструментарію на практиці. Перспектива подальших досліджень. Специфіка умов застосування проаналізованих статистично-економетричного та оптимізаційного підходів полягає у тому, що залежно від об’єкта дослідження ці умови можуть мати свої особливості. Обґрунтування останніх і складає предмет подальших досліджень.
Keywords: моделювання, підхід, статистично-економетричний, оптимізаційний, особливості, прийняття рішень.